Догодина край Земята ще прелети уникална комета, която не е виждана от 80 000 години. Т.е. последният път, когато човечеството е видяло това небесно тяло, е когато първите хора са напуснали Африка и са населили останалия свят, пише изданието LadBible.

За разлика от много други астрологични събития, преминаването на кометата ще може да бъде наблюдавано с невъоръжено око.

Кометата, известна някога като C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), бе документирана отново миналия февруари от Южна Африка, Чили и Хавай.

Сега тя започва да се доближава до Земята, а през септември 2024 г. ще бъде на разстояние на Слънцето от 36 милиона мили.

Тъй като самата комета е много рядка, има много ограничено количество информация за нея, но експертите казват, че е "много голяма".

В момента кометата се намира между Сатурн и Юпитер,  движи със скорост от 290 664 километра в час. Очаква се да се приближи на минимално разстояние до Земята на 13 октомври 2024 г.

Според изчисленията на астрономите небесното тяло прави обиколка около Слънцето за 80 660 години. Затваряйки този кръг, то ще се доближи до минималното разстояние до звездата на 28 септември 2024 г.