"В бъдеще Украйна трябва да стане пълноправен член на НАТО, а не просто привилегирован партньор. Следователно създаването на Съвет Украйна-НАТО трябва да бъде придружено от ясна стъпка, която ще доближи страната до членство". Това е завил министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, цитиран от РБК-Украйна.

"Създаването на Съвета Украйна-НАТО във Вилнюс, без да се направи решителна стъпка към членство, е като предоставяне на танк без оръдие. НАТО се нуждае от Украйна като държава-членка на Алианса, а не просто привилегирован партньор", подчерта министърът.

Кулеба направи такова изявление след разговор с германската си колежка Аналена Бербок.

Той изрази и своята благодарност към германската страна за подкрепата.

Съвет Украйна-НАТО



Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че съюзниците могат да се споразумеят за създаването на Съвет Украйна-НАТО. Според него това би засилило партньорството между Алианса и Украйна. Това ще е орган, който може да взема решения.

В същото време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс Украйна би искала да чуе политическо решение относно възможността за присъединяване към Алианса след края на военните действия и да получи "ясен график за присъединяване“ .

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че преди да се присъедини към НАТО, Украйна се нуждае от ясни гаранции за сигурност.