В статия за германския национален ежедневник Die Welt министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба обвини Русия в разрушаване на стабилността на световния ред, съществувала до началото на войната.

"Русия унищожи основните принципи на човечеството, като извърши неописуеми зверства“, пише Кулеба в статията за ежедневника. Не може да има истински мир, ако правителството в Москва не понесе отговорност за всички престъпления, предупреждава първият дипломат на Киев.

Надеждите за XXI век, белязан от мир, бяха попарени от действията на Русия. "Вместо това Русия ни хвърли обратно в дългия XIX век, белязан от колониални завоевания“, уверен е Кулеба. "Тази война показа, че сигурността в региона е неделима. Бъдещето на евроатлантическата сигурност ще се реши на бойното поле в Украйна. Заплахата за един е заплаха за всички“, заключи украинският министър.

Кулеба категорично отхвърли призивите за бързи преговори между Русия и Украйна. Траен мир може да бъде постигнат само чрез възстановяване на международно признатата граница на Украйна, категоричен бе той.