В интервю за германския вестник BILD министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба предупреди, че ако предстоящото контранастъпление на ВСУ не постигне желаните резултати, страната ще трябва да се подготви за ново такова.

"Не гледайте на тази контраофанзива като на последна, защото не знаем какво ще излезе от нея. Ако успеем да освободим нашите територии с това контранастъпление, тогава накрая ще кажете - "да, това беше последното“, но ако не, това означава, че трябва да се подготвим за следващото“, подчерта първият дипломат на Киев пред журналист на изданието.

Кулеба не пропусна възможността да припомни исканията на Украйна към Германия.

"Тактически, разбира се, всичко опира до оръжия, защото, за да спечелиш войната, ти трябват оръжия, оръжия и още оръжия. Германия има много и много зависи от Германия. Защото имате много развита оръжейна индустрия - с Rheinmetall като един вид титан на оръжейната индустрия в Европа и вероятно в света. (...) Имаме нужда от артилерийски боеприпаси, особено с далечен обсег. Имаме нужда от бронирани машини, имаме нужда от противовъздушни системи, всичко това е налично в Германия и доставено в Германия. А Германия може да достави още повече“, увери външният министър на Украйна.