Министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба е провел телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, който го е уверил, че във Вашингтон не се съмняват в победата над Русия, предава РБК-Украйна, като се позовава на съобщение на първия дипломат на Киев в социалната мрежа Twitter.

"По време на днешния ни разговор държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отново потвърди желязната подкрепа на САЩ и категорично отхвърли всеки опит да се постави под въпрос способността на Украйна да побеждава на бойното поле“, написа Кулеба.

Министърът също така подчерта, че САЩ остават надежден партньор за Украйна, фокусиран върху напредъка на ВСУ към победа и осигуряването на справедлив мир.

Миналата седмица в социалните мрежи се появиха секретни документи на Пентагона, които съдържат информация и за състоянието на украинската армия преди планираното контранастъпление.

От Държавния департамент на САЩ увериха, че скандалът с изтичането на данни няма да засегне помощта на САЩ за Украйна.

След това новинарският канал CNN съобщи, че Украйна е променила някои военни планове заради изтичането на документите, но секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов постави под въпрос тези твърдения.