Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба разговаря със специалния представител на китайското правителство по евразийските въпроси Ли Хуей по време на посещението му в страната, предава РБК-Украйна, като се позовава на пресслужбата на външнополитическото ведомство в Киев.

По време на срещата двамата дипломати обсъдиха:

·       Актуални въпроси на взаимодействието между Украйна и Китай на двустранно ниво, в рамките на международни организации, както и начините за спиране на руската агресия:

·       Кулеба информира специалния представител на Китай за принципите за възстановяване на устойчив и справедлив мир, който ще се основава на зачитане на суверенитета и териториалната цялост на Украйна;

"Той (Дмитро Кулеба – бел. ред.) подчерта, че Украйна не приема никакви предложения, които предвиждат загуба на нейни територии или замразяване на конфликта“, информират още от пресслужбата.

Министърът също така е отбелязал значението на участието на Китай в прилагането на т.нар. формула за мир на украинския президент Володимир Зеленски, Черноморската зърнена инициатива, гарантирането на ядрената сигурност и други важни международни усилия.

"Страните отделно обсъдиха дългосрочното развитие на двустранните отношения между Украйна и Китай и се договориха да засилят диалога по ключови въпроси от двустранния и международния дневен ред“, добавя пресслужбата.

По-рано медии съобщиха, че китайският дипломат ще бъде в Киев на 16-17 май. Говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин заяви, че специалният пратеник на Пекин ще посети също Русия, Германия, Полша и Франция, за да участва в консултации за разрешаване на украинската криза. Венбин увери, че Пекин постоянно следи отблизо ситуацията в Украйна и се стреми да вземе активно участие в процеса на мирно разрешаване на конфликта.