"Ако Русия трябва да председателства Съвета за сигурност на ООН от 1 април, тя трябва да бъде процедурно притисната в ъгъла и да не й се дава възможност да насърчава фалшиви разкази за войната срещу Украйна". Това заяви министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, цитиран от РБК-Україна.

Според него по време на председателството на Съвета за сигурност на ООН Русия ще популяризира своите наративи, както и ще гласува органът да взема решения по теми, които засягат Украйна. Ръководителят на МВнР подчерта, че това председателство е напомняне, че нещо се случва неправилно в архитектурата на сигурността.

Така Кулеба отбеляза, че Съветът за сигурност на ООН е орган на ООН, който има свои собствени правила. Според министъра би било добре в случай на председателство на Русия, членовете на Съвета за сигурност на ООН да напуснат залата, за да остане страната сама.

"Необходимо е Русия да бъде натикана в ъгъла със съществуващите процедури, за да не може да "злоупотребява“ с правилата и да насърчава разкази, които не казват истината за войната, която Русия води в Украйна“, добави той.

От 1 април Русия може да започне да председателства Съвета за сигурност на ООН. Така през месеца представители на Руската федерация ще имат право да модерират работата на Съвета и да го представляват в други структури на ООН.

Трябва да се отбележи, че Украйна проведе консултации с постоянните членове на Съвета за сигурност, за да предотврати руското председателство.

Кулеба също така нарече руското председателство на Съвета за сигурност "зла шега" .