Министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба отмени предварително обявеното пътуване до Брюксел за участие в срещата на първите дипломати на страните-членки на Европейския съюз на фона на "евентуално посещение на високопоставени гости в Киев“, съобщава РБК-Украйна, като се позовава на съобщение в Twitter на министъра.

"Благодарен съм на Естония за предложението за съвместни директни покупки на оръжия и боеприпаси, което може да започне с предоставянето на 1 милион 155-милимитрови снаряди от страните от ЕС. Въпреки факта, че не мога да присъствам на заседанието на Съвета на ЕС на ниво външни министри днес, категорично подкрепяме инициативата и призоваваме за нейното реализиране“, написа Кулеба.

В сутрешните часове на деня блокираха движението на автомобили в центъра на Киев във връзка с посещение на високо ниво, без да се уточняват допълнителни подробности. Съобщено бе единствено, че в столицата се очаква един от "основните“ западни партньори на Украйна. В интернет пространството бяха публикувани кадри с кортеж, който се движи из столицата.

Във вторник в Киев се очаква да пристигне премиерът на Италия Джорджия Мелони. В рамките на деня в Полша пристига държавният глава на САЩ. Редица медии допуснаха, че той може да посети и Украйна в рамката на европейското си пътуване – информация, която Белият дом опроверга.