Превземането на Бахмут от руските сили може да отприщи поредица от загуба на градове, които към настоящия момент са под контрола на войските на Киев, предупреди министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба в интервю за местната редакция на BBC.

"Ако Бахмут падне, ще последват и други градове. Трябва да се бием в Бахмут, докато издържим физически“, подчерта първият дипломат на Киев. 

Кулеба отбеляза, че ситуацията в Бахмут е "емоционално много трудна" за Киев заради загубите на Въоръжените сили на Украйна.

В допълнение той за пореден път заяви, че западните съюзници не предоставят достатъчно бързо военна подкрепа на Украйна, тъй като според него не са готови за конфликт, подобен по мащаб на Първата световна война. На свой ред Киев би искал съюзниците да действат по-бързо. Министърът отбеляза, че Украйна се нуждае от артилерийски снаряди от Запада, за да ги изпрати преди всичко на украинските части в Бахмут.

Бахмут се намира в контролираната от Киев част от Донецка област и е важен транспортен възел за снабдяването на украинската групировка войски в Донбас. За града се водят ожесточени битки. По последни данни руските сили са отрязали или поставили под огневи контрол всички асфалтирани пътища към града.