Германия няма да играе решаваща роля в прехвърлянето на самолети F-16 за Украйна, тъй като технологията им е американска. Това подчерта министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба в интервю за местната редакция на BBC.

"Мисля, че това е някаква инерция във възприемането на трансфера на оръжия: да, но какво да кажем за Шолц? Защо беше важна позицията на Германия и на канцлера Шолц по отношение на танковете Leopard 2- това е масивен танк, немска технология, затова думата на Германия беше ключова. По въпроса за самолетите думата на Германия не е решаваща, защото това е американска технология“, обясни министърът и отбеляза, че за предаването на самолети F-16 от която и да е страна ще е необходимо съгласието на САЩ.

По думите му този модел се чува най-често в разговорите между дипломати, тъй като е може би най-масовият изтребител от четвърто поколение и е един от най-успешните на пазара на оръжия. Първият дипломат на Киев отбеляза, че има "много от тези самолети, има хиляди от тях“, в същото време страните, които притежават F-16, са започнали превъоръжаване с F-35, така че Украйна може да претендира за този модел самолет.

В същото време министърът отбеляза, че Киев "не отписва" други самолети, включително шведските Gripens, френските Mirage и Rafalе.

"Отворени сме за комуникация с всички партньори. Но ние винаги подхождаме много рационално към въпроса за оръжията и се фокусираме върху това, което можем да получим. Основното е да се постигнат политически решения. Но след като решим въпроса с Patriot и другите системи за противовъздушна отбрана, не се съмнявам, че това решение също ще бъде взето“, подчерта Кулеба.