Системата за производство на електроенергия на Куба е напълно нефункционална след преминаването на урагана "Иън“, предава BBC, като се позовава на съобщение на кубинската Union Electrica.

"Производството в националната електроенергийна система е нулево заради метеорологичните условия.  Аварии има в западната, централната и източната част на страната. Захранването ще бъде поетапно възстановявано по-късно тази вечер или в четвъртък сутрин“, се казва в изявление на компанията, споделено в социалната мрежа "Туитър“.

Тропическият ураган от трета категория "Иън“ премина през Куба във вторник вечерта. Циклонът е най-силният, ударил островната държава от 2008 г. насам. Скоростта на вятъра, отчетена в една от измервателните станции, е надхвърляла 200 километра в час, поривите на вятъра в столицата на страната достигнаха до 123 километра в час.

Официалната статистика на кубинските власти за последствията от урагана все още не е публикувана, медиите и местните власти съобщават за стотици паднали дървета и електропроводи, както и изтръгнати покриви на жилищни сгради. Няма данни за загинали или ранени в резултат на бурята.

В момента циклонът е в Мексиканския залив и се движи към Флорида, където вече бе разпоредена евакуация.