Късно в събота Куба съобщи, че е осуетила терористичен заговор, подготвен в съседна Южна Флорида, според доклад, излъчен по държавната медия, след като мъж, за когото се твърди, че е пристигнал на острова с джет, за да извърши актове на насилие, предава Reuters.

В резултат на проведеното разследване, което според държавните медии все още е в ход, се твърди, че заговорът е бил свързан с поне две групи - Nueva Nacion Cubana и La Nueva Nacion Cubana en Armas, които Куба е обявила за терористични организации.

В доклада се посочва, че един от арестуваните мъже, който се явява в предаването, но чиято самоличност не е ясна, е бил въоръжен с няколко пистолета, патронници и амуниции.

В доклада се твърди, че мъжът, кубинец, живеещ във Флорида, е влязъл нелегално в Куба с джет с регистрация от Флорида, който след това е изоставил в мангрово блато на северното крайбрежие на острова, преди да се отправи по суша към Сиенфуегос, в южната част на централна Куба.

След това мъжът се опитва да вербува други хора, които да му помогнат в извършването на актове на насилие, палежи и вандализъм, преди да бъде арестуван

Държавните медии съобщиха, че няколко други кубинци, живеещи както в Южна Флорида, така и в Куба, са разследвани за участието им в предполагаемия заговор.

Твърденията идват само два дни след като Куба публикува списък с над 80 чуждестранни граждани и организации, които обвинява в тероризъм, включително влиятелни лица, много дългогодишни дисиденти, които пребивават в Съединените щати и кандидат за кмет на окръг Маями-Дейд във Флорида.