През 2023 г. половината страни от ЕС са заплашени от рецесия, заяви Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ). Според нея страните от ЕС "са пострадали много сериозно" заради военния конфликт между Русия и Украйна.

"Това е, което ще видим през 2023 г. За голяма част от световната икономика това ще бъде трудна година, по-трудна от тази, която оставяме зад гърба си. Защо? Защото темповете на растеж на трите най-големи икономики – САЩ, ЕС и Китай – се забавят едновременно “, заяви Георгиева в интервю пред американския телевизионен канал CBS.

Тя допълни, че зимата на 2023 г. може да бъде трудна за европейските страни. "Наблюдаваме реакцията на енергийните сътресения в Европа и Европа решително върви към независимост от Русия. Да, ще има тежка зима, може би следващата ще е още по-тежка, но освобождаването от зависимостта от Русия идва“, каза тя. Георгиева припомни още, че през 2023 г. една трета от световната икономика ще бъде в рецесия.

Според анализаторите на Financial Times икономиката на еврозоната ще се свие, тъй като високата инфлация и потенциалният недостиг на енергия ще доведат до намаляване на производството и ще провокират повишаване на безработицата. Анализаторите смятат, че през 2023 г. цените в ЕС ще нараснат с малко над 6% и с почти 2,7% през 2024 г.