Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева съобщи, че е разговаряла с президента на Украйна Владимир Зеленски във вторник и те са се съгласили да проучат начини за увеличаване на подкрепата на МВФ за Киев, като използват всички налични инструменти, предава Reuters.

"Отличен разговор с президента Зеленски“, написа Георгиева в Туитър. Двамата са обсъдили как глобалният кредитор може да "продължи да подкрепя Украйна и се съгласиха да проучат начини за увеличаване на нашия финансов и политически ангажимент към (Украйна), като използват всички налични инструменти“.

Призивът дойде ден след като изпълнителният съвет на МВФ проведе неофициална сесия, за да обсъди промяна, която ще даде на всички страни-членки, включително Украйна, достъп до допълнително спешно финансиране за справяне с хранителните шокове. Ако бъде одобрен, този ход ще даде на Украйна достъп до допълнителни 1,4 милиарда долара в допълнение към 1,4 милиарда долара спешна помощ, която получи от МВФ през март.