Перспективите пред световната икономика вероятно ще останат слаби в средносрочен план на фона на повишени рискове за финансовата стабилност. Това предупреди управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева пред изданието Politico.

"Очакваме 2023 г. да бъде още една година на предизвикателства, като глобалният растеж ще се забави до под 3%, тъй като белезите от пандемията, войната в Украйна и затягането на паричната политика натежават върху икономическата активност. Дори и при по-добра перспектива за 2024 г., глобалният растеж ще остане доста под историческата си средна стойност от 3,8%“, обясни Георгиева в рамките на конференция в Китай.

"Ясно е също, че рисковете за финансовата стабилност са се увеличили. Във време на по-високи нива на дълг, бързият преход от продължителен период на ниски лихвени проценти към много по-високи такива — необходими за борба с инфлацията — неизбежно генерира напрежение и уязвимости, както се вижда от последните развития в банковия сектор в някои развити икономики“, допълни още директорът на МВФ.

Политиците действаха решително в отговор на заплахите за финансовата стабилност, спомагайки за облекчаване на стреса на пазара до известна степен, подчерта още тя. Но допълни, че "несигурността е висока, което подчертава необходимостта от бдителност“.

Георгиева също така предупреди за рисковете от геоикономическа фрагментация, която според нея "може да означава разделяне на света на съперничещи си икономически блокове — "опасно разделение, което ще направи всички по-бедни и по-малко сигурни“. Заедно тези фактори означават, че перспективите за глобалната икономиката в средносрочен план вероятно ще остане слаба“, заключи тя.

Георгиева говори по време на втория ден от Китайския форум за развитие, който се провежда в Пекин. Тридневното годишно събитие е смесица от политика и бизнес, което събира членове на китайското Политбюро с десетки изпълнителни директори от западни компании като Siemens, Mercedes-Benz и Allianz.

"За щастие, новините за световната икономика не са лоши. Виждаме някои "зелени издънки“, включително в Китай“, заяви Георгиева, добавяйки, че Пекин ще осигури около една трета от глобалния растеж тази година.