За голяма част от глобалната икономика 2023 г. ще бъде трудна година, тъй като основните двигатели на глобалния растеж - Съединените щати, Европа и Китай - изпитват отслабваща активност, заяви ръководителят на Международния валутен фонд в неделя, предава Reuters.

Новата година ще бъде "по-трудна от годината, която оставяме зад гърба си“, каза управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.

"Защо? Защото трите големи икономики - САЩ, ЕС и Китай - се забавят едновременно", посочи тя.

През октомври МВФ намали перспективите си за глобалния икономически растеж през 2023 г., отразявайки продължаващите проблеми, причинени от войната в Украйна, както и инфлационния натиск и високите лихвени проценти, създадени от централни банки като Федералния резерв на САЩ, целящи да намалят този ценови натиск.

Оттогава Китай се отказа от политиката си за нулев COVID и се зае с хаотично повторно отваряне на икономиката си, въпреки че потребителите там остават предпазливи, тъй като случаите на коронавирус нарастват. В първите си публични коментари след промяната в политиката президентът Си Дзинпин в събота призова в новогодишно обръщение за повече усилия и единство, докато Китай навлиза в "нова фаза“.

"За първи път от 40 години растежът на Китай през 2022 г. вероятно ще бъде равен или под глобалния растеж“, посочи Георгиева.

Освен това "пожар“ от очаквани COVID инфекции там през следващите месеци вероятно ще удари допълнително икономиката й тази година и ще задържи както регионалния, така и глобалния растеж, каза Георгиева, която пътува до Китай по работа с МВФ в края на миналия месец.

"Бях в Китай миналата седмица, в балон в град, където няма COVID“, каза тя. "Но това няма да продължи, след като хората започнат да пътуват.“

"През следващите няколко месеца ще бъде трудно за Китай и въздействието върху китайския растеж ще бъде отрицателно, въздействието върху региона ще бъде отрицателно, въздействието върху глобалния растеж ще бъде отрицателно“, сигурна е Георгиева.

В прогнозата от октомври МВФ определи ръста на брутния вътрешен продукт на Китай през миналата година на 3,2% - наравно с глобалната перспектива на фонда за 2022 г. По това време той също така отбеляза годишен растеж в Китай, който се ускорява през 2023 г. до 4,4%, докато глобалната активност се забавя допълнително .

Нейните коментари обаче предполагат, че по-късно този месец може да има още едно намаление на перспективите за растеж както за Китай, така и за глобалния растеж, когато МВФ обикновено разкрива актуализирани прогнози по време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

ИКОНОМИКАТА НА САЩ Е "НАЙ-УСТОЙЧИВА“

Междувременно, заяви Георгиева, икономиката на САЩ стои отделно и може да избегне пълното свиване, което вероятно ще засегне една трета от световните икономики.

"САЩ са най-устойчиви“, каза тя и "може да избегнат рецесия. Виждаме, че пазарът на труда остава доста силен“.

Но този факт сам по себе си представлява риск, защото може да попречи на напредъка, който Федералният резерв трябва да постигне, за да върне инфлацията в САЩ до целевото й ниво от най-високите нива от четири десетилетия, достигнати миналата година. Инфлацията показа признаци, че е преминала своя връх в края на 2022 г., но според предпочитаната от Фед мярка, тя остава почти три пъти по-висока от целта си от 2%.

"Това е ... смесена благословия, защото ако пазарът на труда е много силен, Фед може да трябва да поддържа лихвените проценти по-строги за по-дълго време, за да намали инфлацията“, каза Георгиева.

Миналата година, при най-агресивното затягане на политиката от началото на 80-те години на миналия век, Фед вдигна основния си лихвен процент от почти нула през март до текущия диапазон от 4,25% до 4,50%, а служители на Фед миналия месец прогнозираха, че ще надхвърли границата от 5% през 2023 г., ниво, невиждано от 2007 г.