Специалната военна операция, ако републиките Донбас и освободените територии на Запорожска и Херсонска област станат част от Русия, всъщност ще се превърне в антитерористична, заяви ръководителят на Крим Сергей Аксьонов, информира ТАСС.

Според Сергей Аксенов придобиването на нов статут за освободените територии ще сложи край на несигурността и те ще станат пълноправни съставни части на Русия.

"Скоро ще бъде премината определена точка, от която няма връщане назад. Придобиването на нов статут на освободените територии ще сложи край на несигурността. Те ще станат пълноправни поданици на Руската федерация. И всъщност ние вече няма да провеждаме специална военна операция, а антитерористична операция на наша територия", написа Аксьонов в понеделник в канала си в Telegram.

Говорейки за референдумите, проведени в Донбас и освободените територии, той изрази мнение, че "жителите на тези региони отдавна са направили своя законен избор".

Референдумите за присъединяване към Русия се провеждат в Донецката и Луганската народна република, както и в Запорожската и Херсонската област от 23 до 27 септември включително. По-рано руският президент Владимир Путин подчерта, че Москва ще подкрепи решението, което ще бъде взето на тези референдуми.