Кремъл изготвя проект на президентски указ, който ще забрани на руските компании и всички търговци, купуващи националния петрол, да го продават на всеки, който участва в схемата за налагане на таван на цените, пише Bloomberg, позовавайки се на запознат с въпроса източник.

Указът ще забрани сделки както с компании, така и с държави, които се присъединят към механизма за таван на цените, заяви неназованият събесеник на агенцията, без да даде точна дефиниция как ще се дефинира участието в такъв механизъм. По същество това ще забрани всяко позоваване на таван на цените в договорите за руски суров петрол или продукти и ще забрани товарите, предназначени за страни, които приемат ограниченията, според лицето, което моли да не бъде назовавано, тъй като въпросът все още не е публичен.

Европейският съюз засега не успява да постигне съгласие за ограничаването на цените. Дипломатите преустановиха преговорите в петък относно предложението за таван от около 65 долара за барел, доста над текущата цена на основния износен петрол на Русия. Разногласията относно нивото на цените останаха вкоренени и преговорите бяха отложени за понеделник.

Не е ясно колко голямо въздействие върху търговията ще има таван на цените или указ на Кремъл в отговор. Това е така, защото официалните поддръжници на мярката вече се въздържат да купуват руски петрол. Политиката всъщност е насочена към други големи потребители, като Индия, които няма да имат достъп до западна застраховка и други транспортни услуги, ако плащат повече от ограничената цена за руския суров петрол.

Руският президент Владимир Путин и няколко други длъжностни лица многократно са казвали, че нацията няма да доставя енергия на тези, които се присъединят към таван на цените. Вместо това страната ще пренасочи доставките си на петрол към "пазарно ориентирани партньори“ или ще намали производството, заяви вицепремиерът Александър Новак по-рано тази седмица.