Предвид темповете на формиране на нови части и набиране на войски, Руската федерация може да организира нова настъпателна операция в Украйна през август или септември, пише военнополитическият наблюдател Александър Коваленко в статията на РБК-Украйна.

За да организира ново настъпление, Русия трябва да компенсира загубите, понесени през изминалата година, както и от началото на настоящата година по време на кампанията за Авдеевка, пише Коваленко.

По думите му към настоящия момент руснаците не настъпват толкова интензивно по линията на бойното съприкосновение, колкото в предходните месеци. През лятото руснаците ще сформират нови части, ще завършат попълването на други и ще могат да започнат настъпателни операции през втората половина на годината.

Задачи при новото настъпление

Вероятно задачата на руските сили на фронта остава същата - пълната окупация на Донецка и Луганска област, уверен е Коваленко. Ако напреднат в Донбас, те ще се опитат да продължат към Запорожката област и към левия бряг на река Днепър.

Според първия сценарий новите операции на Русия може да се разгърнат към агломерацията Славянск-Краматорск. За да направи това, тя трябва да бъде активна на Лиманско, Северско и Бахмутско направление. Другият вариант е руските войски да се опитат да превзмат Курахово и Угледар, обяснява украинският експерт.

Според Коваленко контролът над път 0532, който е логистична артерия от Мариинка до Угледар, е важен за военните на Москва.

"Сега врагът се опитва да създаде условия за прерязване на тази логистична артерия в района на Новомихайловка. Те също оказват натиск в посока Победа и Водяное от Сладкое. Всъщност сега създават условия за натиск върху Угледар не само от от юг, но и от север“, обяснява той.

Освен това Коваленко смята, че руснаците може да се опитат отново да активизира настъпателните си действия в района на Купянск през втората половина на годината.

Възможна ли е атака срещу Киев?

Прогнозираната от някои западни медии настъпателна операция срещу Киев днес изглежда малко вероятна, твърди Коваленко. За съответното настъпление Москва трябва да натрупа най-малко 100 000 военнослужещи в района на Киев, включително на територията на Беларус.

За транспортиране на войски с посочения по-горе размер е необходимо разгръщане, както и бойна координация, което ще отнеме поне 3-4 месеца. Такива планове няма да останат незабелязани от украинските разузнавателни служби, категоричен е Коваленко.