Трибуналите, предложени от някои западни страни за разследване на действията на Руската федерация в Украйна, няма да имат никаква легитимност. Това каза пред журналисти в четвъртък прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Що се отнася до опитите за създаване на някакви трибунали, те няма да имат никаква легитимност, няма да бъдат приети от нас и ще бъдат осъдени от нас“, заяви говорителят на Кремъл.

По-рано Европейската комисия  предложи създаването на фонд от 300 милиарда евро замразени активи на Централната банка на Руската федерация и 19 милиарда евро частни активи, за да инвестира тези средства под управлението на ЕС, и използват печалбите за компенсаторни плащания на Украйна. За да легализира експроприацията на руски средства, ЕК предлага да се създаде международен антируски съд и да се привлече подкрепата на ООН за създаването му.

По-рано украинската страна призова за създаването на специален трибунал за събитията в страната от февруари 2014 г. насам, които Киев разглежда като агресия на Русия.