Русия не признава заповедта на Международния наказателен съд (МНС) за ареста на държавния глава Владимир Путин и комисаря по правата на децата Мария Алексеевна Лвова-Белова и я смята за "нищожна от законова гледна точка“. Това подчерта говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, съобщава вестник "Коммерсант“.

По отношение на заповедта за Путин той я определи като "скандална и неприемлива“, допълват от редакцията.

"Русия, подобно на редица държави, не признава юрисдикцията на този съд. Съответно всякакви решения от този род са нищожни за Руската федерация от гледна точка на закона. Смятаме самата формулировка на въпроса за възмутителна и неприемлива“, подчерта говорителят на Кремъл.

По-рано днес МНС издаде заповеди за арест на комисаря по правата на децата Мария Лвова-Белова и Владимир Путин. Съгласно разпространеното прессъобщение, двамата са "предполагаемо отговорни за военни престъпления, свързани с незаконното депортиране на население (деца) от окупираните територии на Украйна на територията на Руската федерация“.

Русия не признава юрисдикцията на МНС, тъй като не е подписала т.нар. Римския статут, въз основа на който е създаден съдът. Мария Лвова-Белова заяви, че заповедта на МНС говори за признание на работата на Русия в подпомагането на децата от международната общност.