Разследващият журналист Христо Грозев, който работи за Bellingcat, бе обявен за издирване. Това показва доклад на Министерството на вътрешните работи на Русия.

"Издирван по член от Наказателния кодекс на Руската федерация“, пише в доклада.

През края на юли тази година представител на ФСБ обяви в ефира на телевизията Россия 24, че Грозев е участвал в опит за отвличане на бойни руски самолети. Като операцията е била координирана с украинските служби за безопасност.  

Грозев публикува туит, в който казва, че няма представа каква е причината да бъде поставен в списъка на издирваните на Вътрешното министерство на Русия.

"Нямам идея на базата на какво Кремъл ме е поставил в своя лист на "издирвани“ и по тази причина не мога да коментирам нищо към този момент. Това до някаква степен няма никакво значение, защото те от години показват, че се притесняват от нашата работа и няма да се спрат пред нищо, за да ни спрат“, казва Грозев в поста си в Twitter.

Божидар Божанков от ПГ на "Демократична България" коментира случая в свой туит. Той написа, че е изпратил парламентарен въпрос до българското МВнР за това дали руският посланик в България, Елеонора Митрофанова, ще бъде привикана за обяснение по случая. 

"Руската федерация (по-точно - кремълският режим) е обявил Христо Грозев, български разследващ журналист, за федерално издирване. Изпратих парламентарен въпрос на Министерство на външните работи дали ще извикат Митрофанова за обяснение защо Русия издирва български журналист", казва Божанкво в туита си.