Кремъл не разполага с информация за плана на френския президент Еманюел Макрон да подготви, съвместно с Китай, започването на мирни преговори между Русия и Украйна. Това обяви пред журналисти прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, предава ТАСС.

"Не знаем за съществуването на какъвто и да било френски план и съответно не сме получавали нищо от френска страна“, подчерта говорителят на Кремъл.

По думите на Песков "наистина имаше съобщения“ за предложения на Париж, но "досега те не са представени никъде“.

По-рано вестник Le Monde съобщи, че посещението на Макрон в Китай не е довело до промяна в позицията на Пекин по отношение на украинския конфликт и Русия. В рамките на визитата френският лидер подчерта пред китайския президент Си Дзинпин, че разчита на посредничеството на Пекин при разрешаването на украинския конфликт.

Bloomberg съобщи, че Макрон е инструктирал своя съветник Еманюел Бон да работи с Ван И, ръководител на офиса на Комисията по външни работи на Централния комитет на Китайската комунистическа партия (ККП), за разработване на програма, която може да послужи като основа за бъдещи преговори между Русия и Украйна.