Надяваме се, че по време на днешната си визита в Киев лидерите на Франция, Германия и Италия няма да говорят само за оръжейни доставки, а по-скоро ще "подтикнат президента (на Украйна Володимир) Зеленски да погледне реалистично на състоянието на нещата“, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде Ройтерс.

"Надявам се, че лидерите…няма да се фокусират върху допълнителното напомпване на Украйна с оръжия“, изтъкна Песков пред журналисти. "Това е абсолютно безсмислено, само ще удължи страданието на хората и ще нанесе нови щети на страната“, каза още той.

Президентът на Франция Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц и италианският премиер Марио Драги посетиха днес Ирпин в покрайнините на украинската столица.

Очаква се, че главните теми на консултациите между тримата лидери и президента Зеленски по-късно днес ще бъдат опитите на Украйна да се присъедини към Европейския съюз и искането на Киев за още оръжия.

Кремъл неведнъж изразява недоволството си от западните оръжейни доставки за Украйна и твърди, че те проточват конфликта и усложняват опитите за спиране на огъня.

От началото на руското нахлуване западните страни доставиха на Украйна въоръжение на стойност милиарди долари, отбелязва Ройтерс.

Превод и редакция: БТА