Русия подготвя още една изненада за чуждестранните компании, които се готвят да се изтеглят от страната - план за нов данък в допълнение към изискването да продават с 50% отстъпка и да получат разрешение от правителството да напуснат местния пазар, съобщава Bloomberg.

Данъкът върху неочакваните печалби, който се въвежда в Русия, ще се прилага и за тези, които подготвят споразумение за напускане, според източници, запознати с плановете. Това може да се отрази в цената, договорена като част от продажбата, обясняват те.

Няма да има изключение, защото бюджетът на Москва има нужда от тези пари, твърдят източници на агенцията, пожелали анонимност. Министерството на финансите на Русия не е отговорило на искане за коментар.

Изправено пред масов отлив на чуждестранни компании след началото на войната в Украйна миналата година, руското правителство реши да наложи по-високи разходи чрез "доброволна вноска“ в бюджета и изискване на отстъпка от компании от държави, които смята за неприятелски. Опашката от кандидати да напуснат Русия включва компании като Volkswagen AG и кредиторите UniCredit SpA и Raiffeisen Bank International AG.

Но тъй като публичните финанси се влошават рязко на фона на продължаващата война, Русия въвежда допълнителни мерки, които щадят малко сектори от нейната икономика. С изключение на петролната, газовата и въглищната промишленост, данъкът върху неочакваните печалби сега има за цел да върне допълнителни 300 милиарда рубли (3,7 милиарда долара) чрез начисляване на 10% върху свръхпечалбите, придобити през 2021-2022 г. в сравнение с предходните две години.

Въпреки че налогът ще влезе в сила едва от 2024 г., компаниите имат възможност да платят тази година само половината от ставката. Предприятията, чиято печалба надвишава 1 милиард рубли, подлежат на данък.

Кремъл ще получи 3,7 милиарда долара, ако всички компании предпочетат да платят новия данък през настоящата година.  

Основната тежест на новия данък ще падне върху бизнеса със химикалите, металите и минното дело - с изключение на въглищата - както и върху банките, според Дмитрий Полевой, икономист в Locko-Invest в Москва.

Ако всички компании, които плащат данъка, изберат да го внесат по-рано с отстъпка, Русия ще събере 300 милиарда рубли още тази година, което ще й позволи да похарчи сумата, без да увеличава фискалния дефицит, обяснява той.

Необходимостта да платят повече пари на Русия ще усложни и без това тежкия процес за компаниите, напускащи местния пазар.