Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред журналисти, че Москва гледа на съобщението на Обединеното кралство за нов пакет военна помощ за Украйна "изключително негативно“, предава CNN.

"Великобритания отговаря на условията, за да може да заеме първо място сред тези страни, които продължават да наливат оръжия в Украйна“, заяви Песков.

"Това не може да окаже съществено влияние върху хода на специалната военна операция, но ще доведе до по-нататъшни разрушения и ответни действия. За Украйна това усложнява ситуацията“.

Украинският президент Володимир Зеленски е в Обединеното кралство, за да се срещне с британския премиер Риши Сунак.

Сунак ще обяви нов пакет от военна подкрепа за Украйна, се казва в изявление на Даунинг стрийт преди срещата. Пакетът ще включва "стотици ракети за противовъздушна отбрана и други безпилотни летателни системи, включително стотици нови ударни дронове с голям обсег с обхват над 200 км“, се казва в изявлението.

Обединеното кралство увеличава подкрепата: Миналата седмица CNN разкри, че Обединеното кралство е предоставило на Украйна множество ракети Storm Shadow“ – крилати ракети с голям обсег с обсег на стрелба над 250 километра. Високопоставен американски военен служител нарече решението "промяна на играта“, тъй като тези ракети ще позволят на Украйна да поразява цели дълбоко в контролираната от Русия територия в източните региони.

Министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс потвърди репортажите на CNN в четвъртък, като нарече дарението "най-добрият шанс на Украйна да се защити срещу продължаващата бруталност на Русия“.

Обединеното кралство е на път да обяви допълнителна военна подкрепа за Украйна по време на посещението на Зеленски в понеделник.