Изявленията на бившия президент на Украйна Петро Порошенко, бившия германски канцлер Ангела Меркел и бившия президент на Франция Франсоа Оланд за Минските споразумения потвърждават, че руският лидер Владимир Путин е направил всичко абсолютно правилно, когато е решил да започне военни действия в Украйна, подчерта в интервю за репортери във вторник президентския секретар Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Ние знаем, че Порошенко, Меркел и Оланд, те потвърдиха, че за тях, а това означава и за Украйна, за Франция и Германия, Минските споразумения не са били нищо повече от параван, с който те прикриваха намеренията си да подготвят Украйна за решаване на проблема. проблемът на Донбас със сила. Това още веднъж подчертава, че Путин направи всичко абсолютно правилно, като реши да започне "СВО“, за да спаси хората, които живеят в Донбас", заяви говорителят на Кремъл.

Той отговори отрицателно на въпроса на един от журналистите дали вариантът за руска военна помощ на Донбас е бил разглеждан през осемте години преди началото военната интервенция. "Не, този въпрос не беше обсъждан. Разбира се, ние внимателно наблюдавахме какво се случва в Украйна и видяхме продължаващата милитаризация на Украйна, видяхме подготовката на Украйна да се опита да реши проблема с Донбас със сила, което, естествено, ще унищожи в този момент съществуването на Минските споразумения, които вече са потънали в забвение“, добави Песков.