Говорителят на Кремъл обяви в сряда, че руската армия все още работи за създаване на "буферна зона" в района на Харков в Украйна, но това ще отнеме време, предава Reuters.

Президентът Владимир Путин заяви през май, че Русия създава буфер за защита на своите гранични региони, особено Белгород, който се намира в съседство с Харков, от украински атаки.

"Разбира се, реализацията на тази задача е трудоемка, отнема време. Работата в тази насока е в ход", посочи представителят на Путин пред репортери в отговор на въпрос колко време ще отнеме на Русия да гарантира сигурността на Белгород.

По-късно в сряда областният губернатор на Белгород Вячеслав Гладков заяви, че един човек е бил убит и още седем ранени при украински обстрел на Шебекино.

По думите на Гладков при инцидента са пострадали три многоетажни жилищни сгради, няколко търговски обекта, промишлено предприятие и 20 автомобила.

Шебекино и по-широката Белгородска област са обект на чести атаки от украински снаряди и дронове в хода на войната, която вече е в третата си година.