В петък от 15 часа българско време в Кремъл Владимир Путин ще подпише договорите за приемане на украинските Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област в състава на Руската Федерация, съобщиха от Кремъл.

"Утре в 15:00 часа в Големия Кремълски дворец, в Георгиевската зала, ще се проведе церемония по подписване на споразумения за влизане на нови територии в състава на Руската федерация. На това събитие ще има обемна реч на президента Путин“, заяви прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков.

Той отбеляза, че това ще бъде формат, различен от посланието на президента до Федералното събрание. Самото съобщение ще се състои по-късно, датата му ще бъде обявена предварително.

Референдумите по въпроса за присъединяването към Русия се проведоха от 23 до 27 септември в окупираните от руските войски територии на украинските Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска области. Според съобщените от руските власти резултати, в Донецка област за присъединяване към Русия са гласували 99,23 процента, в Луганска - 98,42 процента, в Херсонска  - 87,05 процента, в Запорожка област - 93,11 процента.

След обявяването на резултатите ръководителите на руските окупационни администрации подадоха искане до Владимир Путин териториите да бъдат приети в състава на Руската Федерация и в сряда вечерта пристигнаха с един полет в Москва.