Все още няма предпоставки за преговори между Москва и Киев. В аргументите (за преговори) не звучи никаква политическа воля за отчитане на целите и тревогите на Русия, e заявил прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитира ТАСС.

"Що се отнася до диалога, ние многократно сме казвали - сега няма такъв вариант. Той не се вижда и няма предпоставки", пояснява говорителят на Кремъл.

Песков е коментирал думите на унгарския премиер Виктор Орбан, който призова да се предотврати контранастъпление на украинската армия, да се търси "прекратяване на огъня и започване на мирни преговори".

Песков обърна внимание, че както експертите, така и представителите на европейските власти чуват все повече твърдения, макар и все още абстрактни, "за някакъв мирен процес". "Вярно е, че в тези аргументи не звучи никаква политическа воля за отчитане на целите и тревогите на страната ни. За нас това е основен приоритет“, е подчертал прессекретарят на президента на Руската федерация.

Киев коментира призива на Орбан, като заяви, че "Украйна не възнамерява да преговаря със страната, която започна войната, докато не изтегли напълно войските си от украинска земя".