Кремъл отхвърли мирното предложение на украинския президент Володимир Зеленски, което включва изтегляне на руските войски, заявявайки, че Киев трябва да приеме новите териториални "реалности", предава Reuters.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков поясни, че тези "реалности“ включват присъединяването на четири украински региона като "нови субекти“ на Руската федерация.

Песков коментира "трите стъпки към мир“, които Зеленски изложи пред лидерите от Г-7 в понеделник, и които включват искането на Киев за предоставяне на повече военно оборудване, подкрепа за финансова и енергийна стабилност и подкрепа за мирно решение, което ще започне с изтеглянето на руските войски от Украйна.

"Това са три стъпки към продължаване на военните действия“, отбеляза Песков.

"Украинската страна трябва да вземе предвид реалностите, които се развиха през това време“, добави той, запитан за предложеното изтегляне на руските войски.

"И тези реалности показват, че в Руската федерация са се появили нови субекти. Те се появиха в резултат на референдумите, които се проведоха на тези територии. Без да се вземат предвид тези нови реалности, не е възможен никакъв напредък“, увери говорителят на Кремъл.

"Не може да става и дума“ Русия да започне да изтегля войските си до края на годината, допълни той.

Една от целите на "специалната военна операция“ на Русия е "освобождението на новите територии от украинска окупация“, включително тези в Херсонска и Запорожка област, заяви миналия четвъртък говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Така той обясни думите на руския президент Владимир Путин, че войната вече е донесла значителни резултати: например "появиха се нови територии в състава на Русия".

Това е първият път, в който Кремъл добавя тези територии към целите на военната интервенция в Украйна. Анексията на Запорожка и Херсонска област не е била посочвана сред тях на 24 февруари или след това.