Убийството на военния кореспондент Владлен Татарски е терористичен акт, държавният глава е бил незабавно информиран за взрива в Санкт Петербург, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

"Това е терористичен акт, видяхме изявлението на НАК“, заяви той, цитиран от ТАСС.

Говорителят на Кремъл отбеляза, че в момента тече активната фаза на разследването. Песков обърна внимание на "доста енергичните стъпки" по задържането на заподозрените и призова за търпение и изчакване на изявленията на специалните служби за резултатите от работата.

"Има доказателства, съдейки по изявлението на НАК, че украинските специални служби може да са замесени в планирането на тази терористична атака, разбира се, това е терористична атака“, добави Песков.

В отговор на въпрос дали президентът е в крак с новините, Песков каза, че в неделя Путин веднага е бил информиран по тази тема.

Говорителят на Кремъл подчерта, че Киев подкрепя терористичната дейност. Той припомни, че именно Киев стои зад убийството на Даря Дугина, а е възможно и зад терористичната атака в Санкт Петербург и убийството на Фомин (истинското име на военния кореспондент Татарски). Песков добави, че Киев "стои зад убийствата на хора от много години, от 2014 г. насам“. Затова се провежда специална военна операция, подчерта той.

Песков също пожела бързо възстановяване на пострадалите в резултат на тази терористична атака и изрази съболезнованията си на близките и близките на загиналия Максим Фомин.

Според НАК терористичният акт, който уби руския военен кореспондент Владлен Татарски, е планиран от украинските специални служби с участието на агенти от средите на поддръжниците на ФБК (организацията е призната за чуждестранен агент и забранена в Русия като екстремистка) Алексей Навални, чийто активен поддръжник беше Трепова, която беше задържана по-рано в понеделник. При експлозията са ранени 32 души, осем от тях са в тежко състояние.