Москва смята продължаването на Договора за съкращаване и ограничаване на стратегическите настъпателни въоръжения (START III) за много важно, въпреки че има малко надежди за продължаване на диалога по този въпрос. Това съобщи пред журналисти  говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предава ТАСС.

"Има малко намеци [за продължаване на диалога по START III], но колкото и тъжна да е ситуацията в момента, трябва да остане поне малко надежда. Смятаме, че продължаването на договора е много важно, всъщност той е единственият такъв, който поне хипотетично остава жизненоспособен“, коментира говорителят на руския президент.

Песков добави, че САЩ "на практика са унищожили договорно-правната рамка в областта на контрола над въоръженията“.

Държавният департамент на САЩ е изпратил известие до Конгреса, в което се посочва, че счита "блокирането“ от страна на Русия на американски инспекции за нарушение на третия Договор за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия (START III), съобщи по-рано изданието The Wall Street Journal.

По-рано руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков в интервю за РИА Новости заяви, че Русия остава ангажирана със START, като спазва всички установени количествени и качествени ограничения и продължава обмена на информация. Той отбеляза, че именно САЩ, извършвайки фронтално сдържане на Москва, са нарушили преамбюла на договора, който се отнася до неделимостта на сигурността.