От Кремъл обявиха, че Русия е постигнала значителен напредък към "демилитаризиране" на Украйна, една от целите, които президентът на страната Владимир Путин обяви при началото на войната през февруари, отбелязва Reuters.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков направи оценката на военния напредък на Русия по време на брифинг за коментарите на Путин, който в четвъртък заяви, че отбранителният потенциал на Украйна е близо до нула.

 "Може да се каже, че има значителен напредък към демилитаризацията“, отговори Песков.

Отбранителен потенциал на Украйна - нейният военно-промишлен комплекс - бе сериозно засегнат от руските ракетни удари. Но Западът предостави на Киев оръжия на стойност десетки милиарди долари, а по-рано тази седмица президентът на САЩ Джо Байдън обеща американска система за противовъздушна отбрана Patriot и увери в продължаващата подкрепа на Вашингтон.

След като претърпя поредица от поражения във войната, Русия търси победа на бойното поле в Източна Украйна, където нейните сили се опитват да превземат малкия град Бахмут от месеци, отбелязва агенцията.

Байдън увери, че е готов да разговаря с Путин, ако руският лидер е сериозен в намерението си да намери начин за прекратяване на войната. Американският президент говори за трудността, пред която Москва може да се изправи при намирането на изход от конфликта.

Путин каза в четвъртък, че иска да сложи край на войната възможно най-скоро и че това ще трябва да стане с дипломатически средства. На свой ред САЩ заявиха, че той е показал "абсолютно нулеви признаци, че е готов да преговаря".