Реакцията на Запада няма да повлияе на плановете за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус. Това подчета говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предава ТАСС.

"Подобна реакция, разбира се, не може да повлияе на плановете на Русия“, увери Песков. Той припомни, че руският държавен глава Владимир Путин е "обяснил всичко в изявленията си, които направи в интервю в събота... Няма какво да добавя към казаното от него“, подчерта говорителят на руския президент.

По-рано Путин заяви, че Руската федерация, по искане на беларуската страна, ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, както САЩ отдавна са направили на територията на своите съюзници. Москва вече предаде на Минск комплекса "Искандер“, който може да бъде носител на ядрено оръжие, а на 1 юли ще бъде завършено строителството на хранилище за тактическо ядрено оръжие на територията на страната, заяви Владимит Путин.

Путин отбеляза още, че беларуският му колега Александър Лукашенко отдавна е повдигал въпроса за разполагането на руско тактическо ядрено оръжие на територията на Беларус. Той посочи, че споразумението с Беларус не нарушава международните задължения за неразпространение на ядрени оръжия.

Тези изявления бяха последвани от негативна реакция от старана на Запада. По-специално, Върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел обяви, че Брюксел е готов да наложи нови санкции, в случай че Русия разположи тактически ядрени оръжия в Беларус.

Министерството на външните работи на Франция на свой ред призова Москва да преразгледа решението си с аргумента, че то е дестабилизиращо.  

Във връзка с плановете на Русия Киев настоя за незабавно свикване на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Превод и редакция: Николина Александрова