Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин е отворен за всякакви контакти за обсъждане на решение на украинския проблем и подкрепя всякакви идеи, насочени към разрешаване на ситуацията. Това увери пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предава ТАСС.

"Президентът Путин беше, е и остава отворен за всякакви контакти с цел обсъждане на възможни решения на украинския проблем“, подчерта говорителят му.

"За нас изразът "украински проблем“ е абсолютно разбираем. Той не е узрял преди година, той е узрявал в продължение на много десетилетия, свързан е със сигурността на страната ни, свързан е с гаранции за сигурността на страната ни за бъдеще, свързано е с наличието на потенциален антируски център точно до границите ни, който се подхранва всячески отвън, свързан е с разширяването на НАТО заедно с военната му инфраструктура към нашите граници“, уточни Песков.

"Разбира се, този проблем може да бъде решен по много начини, така че всякакви възможни идеи, групи от идеи, които са насочени към разрешаване на този проблем и прекратяване на този конфликт, се подкрепят от Путин. Путин води тези разговори и приветства предстоящите контакти с африкански лидери", допълни той.

Песков уточни също, че след планираните срещи на Путин с африканските лидери не се предвижда приемане на документи.

В рамките на деня в Санкт Петербург са насрочени срещи на руския лидер с високопоставени  представители на африканските страни, за да обсъдят инициативата им за уреждане на конфликта в Украйна.