Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че Русия не е получавала никакви предложения за "коледно прекратяване на огъня" в Украйна, предава Reuters.

Украинският президент Володимир Зеленски призова тази седмица Русия да започне да изтегля войските си до Коледа като първа стъпка към мирно споразумение след близо 10 месеца война.

Запитан дали Москва е получила предложения за "прекратяване на огъня за Коледа“, говорителят на Кремъл отговори на репортерите: "Не, такива предложения не са получени от никого. Тази тема не е на дневен ред“.

След поредица от светкавични украински контраофанзиви, при които Киев си възвърна контрола над около половината от територията, превзета от Москва през първите седмици на войната, нито една от страните не е постигнала значителни териториални придобивки през последния месец, отбелязва агенцията.

Военни анализатори твърдят, че може да настъпи безизходица, въпреки че ожесточените боеве продължават, особено в Донецката област, където руските сили се опитват да превземат град Бахмут.

Песков заяви по-рано, че няма да има мир с Киев, докато Зеленски не приеме "реалностите" - а присъединяването към Русия на четири украински региона след "референдумите", заклеймени като незаконни от Киев, Запада и повечето държави в ООН.