Една от целите на "специалната военна операция“ на Русия е "освобождението на новите територии от украинска окупация“, включително тези в Херсонска и Запорожка област, заяви в четвъртък говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Така той обясни думите на руския президент Владимир Путин, че войната вече е донесла значителни резултати: например "появиха се нови територии в състава на Русия".

Това е първият път, в който Кремъл добавя тези територии към целите на военната интервенция в Украйна. Анексията на Запорожка и Херсонска област не е била посочвана сред тях на 24 февруари или след това.

"Една от основните цели на специалната военна операция, както беше обявено от президента на 24 февруари, беше защитата на хората, които живеят в Югоизточна Украйна, в Донбас. Като част от защитата на тези хора, бяха образувани територии, които бяха присъединени в резултат на референдумите“, обясни говорителят на Кремъл в отговор на въпрос дали получаването на територии е една от целите на руската армия в Украйна.

Коментирайки това, дали Русия може да анексира и други региони, Песков отбеляза: "Такова нещо не се обсъжда“. "Поне досега не е имало такива изявления. Но все пак предстои много работа за освобождаване на териториите“, каза той. Както обясни прессекретарят, "в новите региони на Руската федерация има територии, окупирани от украинските войски, които предстои да бъдат освободени“.

В същото време, подчерта говорителят на Кремъл, "демилитаризацията“ и "денацификацията“ на Украйна продължават да са една от основните цели на "специалната военна операция“. "Определено“, отговори Песков на съответстващ въпрос.