Русия ще изчака промяна в позицията на настоящия или следващия президент на Украйна по отношение на преговорите с Москва, участието на Киев е необходимо за преговорния процес и постигане на споразумение. Това съобщи пред журналисти във вторник прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Не, за да преговаряте, трябват две страни <...> Сега ще чакаме или промяна в позицията на настоящия президент [на Украйна Володимир Зеленски], или ще изчакаме бъдещия президент на Украйна , който ще промени позициите си в интерес на украинския народ“, заяви Песков, отговаряйки на въпрос дали е възможно да се постигнат договорености без участието на официален Киев.

Според Песков още преди началото на военната интервенция Русия се е опитвала да постигне дипломатическо уреждане на ситуацията в Украйна. "От самото начало, преди военната операция, руската страна беше за това постигането на условията, поставени от руската страна, да бъде осигурено чрез мирни дипломатически средства и преговори“, заяви той.

Зеленски въведе в сила решението на Съвета за национална сигурност и отбрана, че е невъзможно да се преговаря с руския лидер Владимир Путин. Съответният указ беше публикуван във вторник на сайта на кабинета на украинския лидер.