Кремъл отбеляза, че китайският мирен план за Украйна, който призовава двете страни да се съгласят на постепенна деескалация и предупреждава срещу използването на ядрени оръжия, трябва да бъде анализиран подробно, като се вземат предвид интересите на всички страни, предава Reuters.

Китай, който сключи съюз "без ограничения" с Русия малко преди тя да нахлуе в Украйна преди година, призова за цялостно прекратяване на конфликта, представяйки свой собствен мирен план.

Дмитрий Песков, говорителят на руския президент Владимир Путин, изтъкна, че всякакви подобни инициативи, които биха могли да доведат до мир, заслужават внимание.

"Ние обръщаме голямо внимание на плана на нашите китайски приятели“, отбеляза Песков, като добави: "Разбира се, детайлите трябва да бъдат внимателно анализирани, като се вземат предвид интересите на всички различни страни. Това е много дълъг и интензивен процес“.

Той подчерта, че Русия засега не вижда никакви признаци, които да предполагат, че може да бъде постигнато мирно решение.

Говорителят на Путин отказа да коментира съобщението на американски медии, че Китай обмисля да прехвърли дронове на Русия.