В интервю за ТАСС говорителят на Кремъл Дмитрий Песков поясни процедурите, които следват след решението на Русия да прекрати участието си в Договора за стратегически настъпателни оръжия (New START) и подчерта, че засега контакти с президента на САЩ Джо Байдън не се планират, макар "червеният телефон“ да продължава да работи.

На въпрос от какъв момент нататък Руската федерация няма се съобразява с New START, говорителят на държавния глава поясни, че "с оглед на факта, че този договор е ратифициран от парламента на страната, то това ще се изисква утвърждаването на решението в органа“.

Песков поясни, че Москва не е информирала предварително Вашингтон за решението, което Владимир Путин обяви в рамките на годишното си послание към Федералното събрание и администрацията на президента Джо Байдън е разбрала за преустановяването на руското участие в договора именно от речта от вторник. В тази връзка говорителят на Кремъл допълни, че "не се планират никакви контакти“ с представители на САЩ.

"Не, с вас чухме първата реакция на това решение от г-н [генералния секретар на НАТО Йенс] Столтенберг, първата реакция от г-н [държавния секретар на САЩ Антъни] Блинкен. Засега не са планирани контакти“, отговори Песков на съответния въпрос.

Той припомни, че последният официален разговор между Путин и Байдън се е състоял на 12 февруари 2022 г., преди началото на войната в Украйна. След това не е имало никакви контакти между двамата. "Червеният телефон“ за връзка между Москва и Вашингтон, който бе отново активиран през 2012 г., продължава да работи и "разбира се, при желание“ лидерите на двете страни "може да се възползват“ от него. Засега обаче подобна нужда не е възниквала, заключи говорителят на Путин.

Руската федерация преустановява участието си в Договора за стратегически настъпателни оръжия (New START), но не излиза от него, обяви държавният глава на страната в рамките на речта си от вторник. 

"Днес съм принуден да съобщя, че Русия спира участието си в Договора за стратегически настъпателни оръжия. Повтарям, тя не излиза от договора, не, тя спира участието си", поясни руският президент.

По думите му, за да възобнови работата по договора, Русия трябва да разбере как ще отчита съвместният ударен арсенал на НАТО.

"Преди да се върнем към обсъждането на този въпрос, ние трябва сами да разберем за какво все още претендират такива страни от НАТО като Франция и Великобритания и как ще отчитаме техните стратегически арсенали, т.е. общият ударен потенциал на Алианса“, уточни Путин.

Според него САЩ, чрез НАТО, поставят ултиматум на Москва относно новия договор START. Вашингтон изисква изпълнението на всички точки, докато самият той смята да "се държи както иска“.

Путин отбеляза, че "хората на Запад, които искат да нанесат стратегическо поражение на Русия и искат да инспектират нашите военни съоръжения, изобщо не са глупави“.

Предупреждения за прекратяването на руското участие в New START бяха оптравени в края на януари и от заместник-министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков. Тогава той допусна като "напълно възможно“ подписаният със САЩ договор за контрол на ядрените оръжия да не бъде продължен след 2026 г.

Преговорите между САЩ и Русия за възобновяване на инспекциите съгласно New START, който изтича през февруари 2026 г., бяха отменени в последния момент през ноември 2022 г. Двете страни така и не съгласуваха времева рамка за нови преговори.