Отказът на Аржентина да се присъедини към БРИКС предизвика съжаление, но опашката от желаещи да си сътрудничат с организацията е много дълга. Това увери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в рамките на брифинг, съобщава "Известия“.

Москва съжалява за отказа на Буенос Айрес да участва в БРИКС. Това обаче е суверенно решение на Аржентина и Русия го уважава, подчерта Песков.

"Аржентинците избраха своето ръководство и то сметна за неуместно страната да участва в този формат сега, но опашката от желаещи да се асоциират с БРИКС е доста голяма и това предизвиква удовлетворение“, добави прессекретарят на Путин.

Той също така изрази надежда, че в бъдеще аржентинските власти ще променят решението си.

Освен това, като част от брифинга, официаленият представител на Кремъл подчерта, че Москва и Рияд продължават контактите относно членството на арабското кралство в БРИКС. Този въпрос е бил обсъден и по време на посещението на руския президент в Саудитска Арабия, уточни Песков.

"Следователно ние изхождаме от факта, че Саудитска Арабия е насочена към членство в БРИКС. Все още нямаме друга информация“, добави той.