Киевският проект за "гаранции за сигурност“ на Украйна поддържа заплахата от присъединяване на страната към НАТО и още веднъж подчертава спешната необходимост от провеждането на руската "специална военна операция“ (СВО). Това съобщи пред журналисти в сряда прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Като цяло говорим за определен документ. И никой не крие, че има предвид този документ до момента, в който Украйна влезе в НАТО, тоест ориентирът за място в НАТО остава“, посочи говорителят на Кремъл, коментирайки на текста, публикуван от Киев предния ден. "Съответно основната заплаха за страната ни остава, като дори става все по-актуална една от причините, наложили провеждането на СВО. Де факто и де юре това е положението“.

Песков коментира още, че този документ не предполага неутрален статут на Украйна. "Това още веднъж подчертава спешността и спешната нужда от специална военна операция за гарантиране на нашата сигурност и националните интереси“, подчерта той.

Прессекретарят на президента припомни, че в текста на споразуменията, обсъдени от делегациите на Руската федерация и Украйна през пролетта, също са "фигурирани някои гаранции за сигурност“. "Въпреки че [те бяха] по съвсем различен текст, който, между другото, беше парафиран. Но, както знаете, украинската страна отказа този текст. И този процес вече е завършен“, добави Песков.

По думите му, ръководството на Украйна трябва да премахне заплахите за сигурността на Русия. Говорителят на Кремъл подчерта, че Москва ще реагира негативно, ако проектът за международни гаранции за сигурност на Украйна, публикуван във вторник от Киев, бъде подписан.

"При сегашното статукво, сегашната ситуация едва ли някой може да даде на Украйна по-голяма гаранция за сигурност от ръководството на тази страна. Само ръководството на тази страна трябва да предприеме действия, които съответно да премахнат заплахата за Руската федерация. Киев знае много добре какво трябва да се направи“, подчерта Песков.

Във вторник кабинетът на президента на Украйна публикува проект на "Киевско споразумение за сигурност“ - документ за международни гаранции за Киев. Документът предлага сключване на обвързващо споразумение между Украйна, от една страна, и САЩ, страните от ЕС и редица други държави. Противно на предишните предложения, той не предполага отказ на Киев да се присъедини към НАТО, неутрален статут на Украйна или участие на Русия като гарант за сигурността на страната.