Законът за електронните повиквателни има за цел да направи управлението ефективно и удобно за гражданите, да оправи "бардака“ във военните служби за регистрация и набор, подчерта прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков в интервю за репортери в сряда, предава ТАСС.

"Когато започна специалната военна операция, видяхме, че на места имаме голям бардак във военните служби за регистрация и вписване. Този законопроект има за цел а) да поправи този бардак, б) да направи [процеса] модерен, ефективен и удобен за гражданите“, разясни говорителят на Кремъл.

Той обясни скоростта на приемане на този законопроект от Държавната дума с неговата важност. "Всички подобни документи сега са изключително важни. Разбира се, Думата ги възприема като първостепенни и спешни документи. Отново препоръчвам да се свържете с Думата за тези разяснения“, отбеляза Песков.

Според него системата за военна регистрация в Руската федерация трябва да бъде рационализирана и законът за електронните призовки е предназначен да помогне за това. "Говорим за това, че трябва да рационализираме системата за регистриране и набор на онези, които трябва да служат в армията. В съответствие с Конституцията наборниците трябва да служат в армията, това е конституционно задължение на гражданите", подчерта говорителят на Кремъл.

Във вторник Държавната дума прие на второ и трето четене поправки относно създаването на единен регистър на военнозадължените лица и възможността за дублиране на обикновените дневници с електронни. Законът има за цел да коригира констатираните миналата година недостатъци в системата за военна регистрация.

Както отбеляза Андрей Картаполов, ръководител на Комитета по отбрана на Думата, новата система свежда до минимум възможността за грешки при наборната служба и необходимостта от лична комуникация между гражданите и военната служба - много операции могат да се извършват дистанционно. По-рано Песков в интервю за репортери подчерта, че става дума за подобряване и модернизиране на военната отчетност и в страната няма "втора вълна“ на мобилизация. Новите правила ще важат за всички военнослужещи.