Задачата на руската армия за демилитаризация на Украйна фактически до голяма степен е изпълнена. Сега Киев използва все по-малко собствено оръжие, отбеляза представителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Наистина Украйна беше силно милитаризирана по време на началото на СВО. И както каза [руският президент Владимир] Путин вчера, една от задачите беше демилитаризацията на Украйна. Всъщност, тази задача е до голяма степен изпълнена. Украйна използва по-малко собствени оръжия. И все повече и повече използва оръжейни системи, които й доставят западните страни", посочи говорителят на Кремъл.

Освен това той заяви, че намесата на Запада в украинския конфликт принуждава Москва да "предприеме по-решителни мерки".

"Западните държави, а именно Северноатлантическият алианс под ръководството на същия Вашингтон, все повече пряко и косвено влизат в този конфликт. Те се намесват в този конфликт и стават страна в конфликта. Разбира се, това води до факта, че конфликтът се проточва във времето.Това води до факта, че ситуацията в Европа става все по-напрегната и непредсказуема и, разбира се, това задължава Русия да предприеме по-решителни мерки за гарантиране на безопасността на хората в Донбас и сигурността на Руска федерация."