Говорителят на Кремъл заяви в понеделник, че танковете, които Великобритания планира да изпрати в Украйна, "ще изгорят", предупреждавайки Запада, че доставката на нов кръг от по-модерни оръжия на Украйна няма да промени изхода от войната, предава Reuters.

Откакто президентът Владимир Путин нареди на руската армия да влезе в Украйна на 24 февруари, Съединените щати и техните съюзници предоставиха оръжия на стойност десетки милиарди долари, включително ракетни системи, дронове, бронирани машини и комуникационни системи.

Великобритания обяви в събота, че ще изпрати 14 от своите основни бойни танкове Challenger 2, както и друга модерна артилерийска поддръжка през следващите седмици.

"Те използват тази страна [Украйна] като инструмент за постигане на антируските си цели“, посочи Дмитрий Песков, запитан за британските танкове. "Тези танкове горят и ще изгорят, точно както и останалите“, категоричен бе говорителят на руския президент Владимир Путин.

Песков заяви, че новите доставки от страни като Великобритания и Полша няма да променят ситуацията на място, а са опит да се проточи конфликтът, което според него в крайна сметка ще донесе "повече беди" на Украйна.

Путин отбеляза в интервю, излъчено в неделя, че военната операция в Украйна е придобила положителен импулс и че се надява неговите войници да постигнат повече победи, след като Русия заяви контрол над източноукраинския град Соледар, където има големи солни мини.

Руският президент сега разглежда войната в Украйна като екзистенциална битка с агресивен и арогантен Запад и заявява, че Русия ще използва всички налични средства, за да защити себе си и своя народ от всеки враг.

Съединените щати и техните съюзници осъдиха инвазията на Русия в Украйна като заграбване на земя в имперски стил, докато Украйна се зарече да се бори, докато последният руски войник не бъде изхвърлен от нейната територия в границите от 1991 година.

Съюзниците на Украйна трябва да се срещнат в Рамщайн, Германия в петък, за да обсъдят предоставянето на още оръжия. Германският канцлер Олаф Шолц е под натиск да разреши износа на бойни танкове Leopard 2 за Украйна от Германия, която ги произвежда, и други страни, които ги притежават.