Твърденията на бившия британски премиер Борис Джонсън за предполагаеми "заплахи" с ракети от руския президент Владимир Путин в телефонен разговор през февруари са неверни. Това заяви пред журналисти в понеделник прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Журналистите помолиха Песков да коментира думите на Джонсън, цитирани от британската преса, където той, наред с другото, твърди, че Путин го е "някак си заплашил“ в телефонен разговор на 2 февруари 2022 г., споменавайки ракети. В същото време бившият премиер на Великобритания не беше сигурен в цитатите си.

"Това, което каза г-н Джонсън, не е вярно. По-точно е лъжа", отговори говорителят на Кремъл. Той подчерта, че това може да е съзнателна лъжа на Джонсън и тогава възниква въпросът за причините за представянето от негова страна на такава версия на събитията или британският премиер тогава "всъщност не е разбрал" какво говори Путин с него. "Тогава става малко неудобно за събеседниците на нашия президент“, добави Песков.

Прессекретарят на президента подчерта, че е запознат със съдържанието на този телефонен разговор. "Още веднъж официално повтарям: това е лъжа, ракетни заплахи не е имало. Говорейки за предизвикателствата пред сигурността на Руската федерация, президентът Путин отбеляза, че ако Украйна влезе в НАТО, потенциалното разполагане на натовски или американски ракети на нашата граници ще означава, че всяка ракета ще достигне Москва за минути. Ако този пасаж се възприема по този начин, <...> [това е] много неловка ситуация", заяви той.

Британските вестници The Daily Telegraph и Daily Mail публикуваха в неделя думите на Джонсън от документалния филм "Путин срещу Запада“, в който бившият британски премиер изказва твърдения, че Путин по време на "много дълъг и най-необикновен телефонен разговор“ през февруари 2022 г. се е опитал да внуши страх на британския министър-председател в отговор на неговите предупреждения за недопустимостта на започване на операция в Украйна.