Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков увери, че президентът на Руската федерация Владимир Путин е готов за преговори за Украйна. Според него обаче условията за началото им, които държавният глава на САЩ Джо Байдън изложи в четвъртък, са неприемливи, съобщава вестник "Коммерсант“.

Песков добави, че военната операция в Украйна ще продължи. Байдън заяви по-рано, че е готов да започне преговори с Владимир Путин, след като военната кампания в Украйна бъде прекратена, припомнят от редакцията.

"Той каза, че първо Путин трябва да напусне Украйна. Това щяло да бъде доказателство, че е готов за преговори... САЩ все още не признават новите територии в рамките на Руската федерация. И, разбира се, това значително усложнява търсенето на някаква взаимна основа. Основания за взаимно обсъждане“, каза Дмитрий Песков в отговор на въпрос на "Коммерсант FM“.

Песков добави категорично, че Владимир Путин е готов за преговори. "Специалната военна операция (войната в Украйна – бел.р.)  продължава. В същото време президентът Путин остава отворен за преговори“, добави той. Според него "мирните дипломатически средства" остават предпочитани от Русия.

На 1 декември Джо Байдън каза, че не планира да се свързва с Владимир Путин в близко бъдеще. Той добави, че ще бъде готов да преговаря с Путин, когато той покаже желание за прекратяване на военния конфликт в Украйна. На 2 декември държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен поясни, че американският президент иска да избегне разширяване на конфликта в Украйна.