Крал Чарлз III е дал подкрепата си за изследване, което ще проучи връзките на британската монархия с робството, съобщи Бъкингамският дворец в четвъртък, след като във вестник се казва, че документ показва историческа връзка с трансатлантически търговец на роби.

The Guardian пише, че архивен документ, открит от историка Брук Нюман, показва, че през 1689 г. крал Уилям III е получил 1000 паунда акции в Кралската африканска компания (RAC), която е участвала в транспортирането на хиляди роби от Африка до Америка.

Наскоро откритият документ е подписан от Едуард Колстън, магнат на търговия с роби, чиято история стана широко известна, след като протестиращи събориха негова статуя в Бристол, югозападна Англия, и я хвърлиха в пристанището по време на протестите на Black Lives Matter през 2020 г.

"Това е въпрос, който Негово Величество приема изключително сериозно“, се казва в изявление на Бъкингамския дворец.

Въпросът за връзките на Британската империя с робството и призивите за възможни репарации от монархията нарастват в района на Карибите, където Чарлз остава държавен глава на редица страни, включително Ямайка и Бахамските острови.

От Бъкингамския дворец разясняват, че кралското домакинство ще помогне в подкрепа на независим изследователски проект, който разглежда всякакви връзки между монархията и робството през края на седемнадесети и осемнадесети век, като позволи достъп до кралската колекция и кралските архиви.

Дворецът подчерта речта, която Чарлз направи пред лидерите на Британската общност миналия юни, когато каза: "Не мога да опиша дълбочината на моята лична скръб от страданието на толкова много хора, докато продължавам да задълбочавам собственото си разбиране за трайното въздействие на робството“.

Този процес е продължил с "енергия и решителност", откакто Чарлз наследи майка си на трона миналия септември, се казва в съобщението.

Протести и призиви за извинение за робството се появиха за първи път, когато най-големият син и вече наследник на Чарлз принц Уилям отиде на турне със съпругата си в Карибите през март миналата година.

 "Като се има предвид сложността на проблемите, е важно те да бъдат проучени възможно най-задълбочено“, се казва в изявлението на двореца. "Очаква се изследването да приключи през септември 2026 г.“