Европейските крайнодесни партии се срещнаха в Италия в неделя, обещавайки да прекроят Европейския съюз след изборите за Европейски парламент догодина, като втвърдят подхода на блока към имиграцията и смекчат политиките си в областта на климата, за да защитят работните места и индустрията, пише Reuters.

Партии от около дузина страни се събраха във Флоренция, подтикнати от общите избори в Холандия миналия месец, които донесоха изненадваща победа на антиимиграционната Партия на свободата (PVV) на Герт Вилдерс.

"Нашата цел е (ние) да станем поне третата по големина (група в Европейския парламент) след дясноцентристите и социалистите и да бъдем решителни“, заяви италианският вицепремиер Матео Салвини, който беше домакин на среща.

Крайнодясната група Идентичност и демокрация (ID) вече е шестата по големина в Парламента на ЕС, също след либерални, зелени и консервативни групи, но настоящите данни от социологическите проучвания я поставят на четвърта позиция.

Вилдерс приветства Салвини, лидера на партията Лига, като вдъхновение и негов "италиански приятел номер едно“.

Салвини се противопостави на решението на ЕС да забрани новите автомобили с емисии на CO2 от 2035 г. и беше подкрепен от един от лидерите на Алтернатива за Германия (АзГ) Тино Хрупала, който призова за "край на войната срещу автомобилите“.

Жордан Бардела, президент на партията Национално обединение на Марин льо Пен, спечели аплодисменти, като говори на италиански и каза, че Европа не може да се превърне в "5-звезден хостел за Африка“, и свързва масовата имиграция с насилието и престъпността.

По други въпроси имаше по-малко единство. Вилдерс осъди прекомерните публични разходи, докато Салвини се противопостави на правилата за бюджетна дисциплина в еврозоната, а германски и австрийски представители конфликтите Русия-Украйна и Израел-ХАМАС.

"Украйна не може да спечели тази война, те трябва да я спрат“, заяви Хрупала, като обвини санкциите на ЕС срещу Русия за потискане на германската икономика и призова за възобновяване на вноса на руски газ чрез газопровода "Северен поток“.

"Според нас подкрепата, която оказваме във войната в Украйна, е погрешна и също толкова погрешно е да подкрепяме войната на Израел срещу (палестинците)“, заяви Харалд Вилимски от Австрийската партия на свободата (АПС).

Салвини, някога верен почитател на руския президент Владимир Путин, каза пред репортери, че партията му е "ясно подкрепила всяка намеса в защита на Украйна с факти, гласове и пари".